Press "Enter" to skip to content

Koleda, koleda..

0

Po roce zase přichází čas Vánoc a z reproduktorů všech obchodních center, obchodů, náměstí a zapadlých uliček k nám doléhá zvuk vánočních koled. A český národ se opět dělí na dvě poloviny – „odpůrce“ a „milovníky“. Zatímco zarytý odpůrce koled již v polovině října běží do obchodu pro špunty do uší, milovník koled se začíná ladit do té správné vánoční nálady. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, odkud se slovo koleda vzalo a co vlastně znamená?

Koleda je podstatné jméno rodu ženského. Koleda je slovo řeckého původu a označuje první den v měsíci. Koleda je jméno slovanského božstva. Koleda je vánoční píseň. Koleda je obcházení domů spojené se zpěvem písní se sváteční tematikou. Koleda je to, co si zpěvem těchto písní vysloužíme (myšleno materiální věci, nikoliv nadávky). Koleda je vše zmíněné. Nám se však v současnosti význam tohoto slova smrskl povětšinou do pojmu „vánoční píseň“. Všechny vánoční koledy původně obsahovaly náboženskou tematiku a oslavovaly tak narození Ježíše Krista. Tyto vánoční koledy se zachovaly dodnes, avšak přibyly k nim i další, které náboženské prvky již neobsahují (například cover verze anglicky zpívaných vánočních písní).

Zkuste si vyčlenit chvilku času a s žáky se společně zamyslet nad tím, co znamená slovo koleda pro ně samotné a jaký k němu mají vztah. Jaké prvky se v tradičních koledách opakují? Zkuste si ve skupině či každý sám sepsat, jak by asi vypadala taková moderní vánoční koleda. Co by obsahovala? Jakou by měla melodii? Jakou náladu by v nás vzbuzovala? Odvažte se a vytvořené koledy ilustrujte nebo k nim společně natočte videoklip.

Naše zamyšlení s dětmi vypadalo např. takto:

A jak by vypadal text moderní vánoční koledy ve spolupráci žáků a umělé inteligence? I do těchto neprobádaných vod jsme se pustili. Vyzkoušeli jsme si českou i anglickou verzi a diskutovali nad odlišnostmi. Pokusili jsme se, za pomoci různých hudebních nástrojů, vytvořit melodii a píseň si zazpívat. Melodii vám bohužel nepřeneseme, ale jistě si zvládnete vytvořit vlastní. Zde máte ukázky našich textů. Co na ně říkáte? Zazpívali byste si takovou koledu u stromečku?

Budeme moc rádi, když se s námi podělíte o vaše díla a zamyšlení. 

Děkujeme 😊

Karolína Zábranská a její žáci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *