Press "Enter" to skip to content

Pracovky, holky a SAM Labs

0

Pracovky. Kdo by je neměl rád, že?

Říká někdo, kdo je rád má, takže se mu to píská. Potažmo se mi to píská. Avšak ať už je máte rádi nebo ne, dnes se s Vámi chci podělit o myšlenku, že člověk nemusí být bůhvíjaký kreativní lumen. A proč? Děti jsou celkem kreativní samy, proto na nich ráda nechávám větší díl práce. Je pravda, že když řežou s odlamovacím nožem, občas trochu trnu, když je při tom pozoruji. Nicméně si s mým zadáním vždy poradí.

Proč to vlastně říkám. V letošním roce jsem “zdědila“ kroužek Holky roboťačky po kolegyni Terce. Hned jak děvčata v září přišla na kroužek, společně jsme stanovily první projekt. Šperk. Šperk, který si děvčata sama navrhnou, vymodelují pomocí 3D programu, vytisknou na 3D tiskárně, nafotí a v závěru i odprezentují. Při plánování jsme si však vyčlenily pár hodin na konci října na takovou holčičí halloweenskou minipárty.

Děvčatům jsem řekla, že by bylo super, kdybychom si vyrobily nějaké cool [čtěte kůl] doplňky z kartonu, které by nám pomohly doladit náš halloweenský kostým. Klíčová slova k doplňku byla: blikající, hrající. Proto jsem se rozhodla děvčata seznámit se stavebnicovým systémem SAM Labs. S malými bezdrátovými bloky, které jsou programovatelné.

Výroba kostýmů nám zabrala 90 minut. K programování SAM Labs bloků jsme se dostaly až o týden později. Začaly jsme seznámením se s několika bloky, s programovacím prostředím a poté s vytvořením jednoduchého programu. Cílem prvního programu bylo, aby se tlačítko chovalo jako vypínač. Následně jsme program trochu více rozpracovaly.

Děvčata své programy nejprve testovala a následně již doplňky bloky osazovala.

Výsledek byl skvělý, jelikož ho děvčata dotáhla k dokonalosti. Některá z děvčat si doladila svůj elektro doplněk i halloweenským make-upem. Zkrátka celkově to bylo jedno velké WOW! A jaké doplňky nám vznikly? Čelenka s podzimní halloweenskou tématikou, duch růžový, duch třpytivý, dýně usměvavá, jedna malá netopýřice, lebka stříbřivka a hlava kostlivcova. 

Co si z mého článku vzít?

Pracovky a digitální technologie mohou jít ruku v ruce. Někdy je fajn s dětmi krásy technologií objevovat společně. Ať už v roli výzkumníků či badatelů.

Napište nám, jak to děláte Vy? Také propojujete různé robotické stavebnice s pracovními činnostmi. Nás to zajímá a budeme rádi, když se s námi o Vaše zkušenosti podělíte.

Martina Jedličková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *