Press "Enter" to skip to content

Plán B aneb učit v tandemu je fajn

0

Už se Vám někdy nepovedla hodina? Asi ano, že? Každému se to stane. Někdy očekáváme jiné reakce od žáků, někdy nevychytáme čas a někdy nás zradí např. technologie.

A proč o tom dnes chceme psát? Je běžné sdílet příklady dobré praxe, ale s něčím, co se nám nepovedlo se už tak úplně člověk chlubit nechce. Jenže to je vlastně škoda. Protože z chyb se dá velice dobře poučit. Ať jsou Vaše nebo těch druhých.

Podíváme se teď společně na to, jak nás zradily všechny ty internety na našem workshopu pro pedagogické pracovníky.

Dobrý den, rády bychom Vás přivítaly na workshopu, který je zaměřený na tvorbu reklamy pomocí umělé inteligence. Proč reklama a proč s pomocí AI? Reklama je v dnešní době důležitým finálním prvkem, pokud chceme se svým produktem prorazit. My, jakožto dospělí, víme, jak svět v tomto ohledu funguje. Ale zkuste se zeptat dětí na základních školách. A nemusíte navštívit ani první stupeň, protože i žáci z devátých tříd jsou v téhle oblasti trošku naivní. Když jsem se já, Martina, v loňském roce zeptala svých dětí na Masarykově ZŠ v Plzni, pomocí čeho by svůj produkt dokázaly prodat, odpověď byla strohá „Se přece prodá sám, ne?!“ S touto odpovědí se ztotožnila prakticky celá třída. A tak jsem položila dětem otázku. Vy něco vymyslíte nebo vyrobíte například u Vašich rodičů v garáži a jak se o tom někdo dozví? A tady byl ten AHA moment, kdy to dětem došlo. Reklama je důležitá. A tak jsme se zaměřili na reklamu a propagaci produktů, které děti „vymýšlely“. A proč vymýšlely v uvozovkách? Protože jim se vším pomáhala právě AI.

To byl úvod našeho workshopu s tématem umělé inteligence, kdy našim cílem bylo, aby si účastníci vyzkoušeli to samé, co naši žáci ve škole. Začátek workshopu se nám povedl skvěle. Co by se také mohlo během úvodního povídání pokazit? Nic moc stěžejního. Teď ale co se dělo dál a proč se tenhle příspěvek jmenuje plán B aneb učit v tandemu je fajn?

V následující části jsem já, Tereza, chtěla představit účastníkům dva online nástroje, craiyon.com a copy.ai. První zmiňovaný dokáže vygenerovat obrázek z klíčových slov. A copy.ai slouží k tomu, abychom obrázek doplnili textem a náš výrobek byl tak prezentován lákavou reklamou. Zde pracujeme opět s klíčovými slovy, a navíc takzvaným tónem reklamy, který se liší dle prezentovaného produktu. Co se týče výhod a nevýhod těchto nástrojů, craiyon.com je třeba obsluhovat v angličtině, ale není nutná registrace. Do copy.ai můžete zadávat text v českém jazyce, ovšem je nutná registrace. A teď přichází na řadu plán B, který je třeba mít v každé hodině, workshopu, přednášce apod.

Stojíte před třídou plnou pedagogů, žáků, dětí, prostě kohokoliv, kdo Vám prakticky visí na rtech a čeká na každou další novou informaci. My s Martinou jsme byly připravené, craiyon.com to samé, ovšem copy.ai nám do všeho tak trošku hodil vidle. Nástroj neukazoval novým uživatelům po registraci to, co jsme potřebovaly. On by to nebyl zas takový problém, pokud by právě na té konkrétní možnosti nestál předem připravený workshop.

Nebudeme Vám lhát, příjemné to nebylo a rozhodně nás to zaskočilo. A proto je dobré mít plán B a ještě lepší je mít vedle sebe parťáka, který Vás podrží. Protože i když se občas stane, že technologie Vás zradí a nezafunguje už ani oblíbené vypnout a zapnout, partner, se kterým vedete hodinu, by Vás vždycky měl podržet. S Martinou jsme už několik workshopů vedly, a tak víme, že když se něco pokazí, může se jedna na druhou spolehnout. A plán B má Marťa vždycky! Jak ona s oblibou říká, neumí být krátká, a tak téměř 30 minut, kdy jsme na sebe mohli s účastníky jen koukat, Marťa zaplnila povídáním a diskuzí o reklamě, reakcích žáků, zapojení reklamy do různých předmětů, nahrazení nástroje jiným atd. Závěrem jsme se sice nedostali k předem stanovenému cíli, účastníci si nevyzkoušeli oba nástroje v plném rozsahu, ale díky diskuzi se dozvěděli mnoho praktických tipů do výuky. 

Sečteno, podtrženo, workshop se povedl, i když jinak, než jsme očekávaly. Plán B zafungoval, protože danou lekci jsme měly opakovaně vyzkoušenou jak s žáky, tak s jinou skupinou učitelů. Měly jsme tedy praktickou zkušenost. A proč nás zradil nástroj copy.ai? V den našeho workshopu (cca 5 hodin před ním) došlo u tohoto nástroje k aktualizaci. To je jak naschvál, že? Ale s tím bohužel musíme všichni u jakéhokoliv online nástroje počítat. Tak pokud se Vám to také někdy stane, tak ještě neházejte flintu do obilí. Ono se z toho zase tolik nestřílí.

Stalo se Vám někdy něco podobného? Nechaly Vás digitální technologie na holičkách? Napište nám do komentářů, ať víme, že v tom nejsme samy.

Tereza Beránková a Martina Ceková

A pár poznámek pod čarou:

Pokud Vás ty internety nebo technologie jakýmkoliv způsobem už zradily, zkuste to s nimi znovu. Dejte jim ještě šanci.

A co se týká výuky v tandemu? Není to vždy snadné a dobrý parťácký vztah se musí vybudovat, tak pokud už zkušenost v tandemu máte a nebyli jste spokojeni, dejte tomu ještě šanci. Na některých věcech se musí pracovat, aby fungovaly.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *