Press "Enter" to skip to content

Není pero jako pero

2

Krásný čtvrtek všem! Dovolte mi s Vámi sdílet moji další zkušenost z výuky, konkrétně aktivitu zaměřenou na rozvoj grafomotoriky.

Proč právě grafomotoriky? Během vývoje prochází dítě mnoha fázemi, které mají vliv na jeho připravenost pro školní vzdělávání, včetně dovedností číst, psát a počítat. K dosažení těchto dovedností je nezbytný rozvoj nejen grafomotoriky a motoriky, ale také řeči, sluchového a zrakového vnímání, prostorového vnímání, vnímání času a také základních matematických představ. S dětmi je proto potřeba cíleně rozvíjet jednotlivé oblasti. 

K rozvoji jemné motoriky a grafomotoriky skvěle slouží nejrůznější omalovánky a pracovní listy s úkoly na obtahování či dokreslení. V době moderních technologií však můžeme sáhnout i po něčem, co ušetří papír, děti nadchne a co umožní vytvořit hmatatelný výsledek. Pojďme sáhnout po peru! A ne obyčejném, ale 3D peru.

Aktivita s 3D perem u dětí v MŠ a na ZŠ by měla cílit na již zmíněný trénink jemné motoriky, grafomotoriky, orientace v ploše i v prostoru. Při vůbec prvním setkání s touto pomůckou je třeba si s dětmi ukázat, jak s ní manipulovat (Kde se asi drží?, Kde se zapíná?, Je někde nebezpečná (horká)? apod.).

Pro prvotní aktivitu jsem vytvořila pracovní list. Ten si děti vložily pod průhlednou podložku a mohly začít tvořit (tip pro Vás: nedoporučuji používat obyčejné eurofolie – filament se lepí a folie kroutí, jako podložka hezky slouží zalaminované laminovací folie nebo průhledné prostírání). Cílem je přesné obtáhnutí připravených čar a následné samostatné kreslení podle vzoru. Děti si během kreslení uvolní zápěstí a procvičí pro psaní a čtení potřebnou koordinaci oko–ruka.

Když už děti s 3D perem pracovat umí nebo už je obtahování spirálek a vlnovek nebaví, mohou zapojit svou fantazii a nakreslit si obrázek podle své představivosti. Pero je možné využít také v hodinách na základní škole. V českém jazyce si děti mohou společně vyrobit vlastní abecedu, v matematice soubor geometrických obrazců, ve vlastivědě/zeměpisu mapy států pro poznávačku, v dějepise antickou amforu, v chemii molekuly prvků, ve fyzice pružinu, při pracovních činnostech obal na telefon a v hudební výchově třeba noty a složit z nich vlastní melodii. S 3D perem jsou možnosti téměř neomezené!

Na závěr nesmím opomenout drobný vhled do přínosu zahrnutí 3D pera při práci s dětmi se specifickými poruchami učení. Pokud máte ve skupině či třídě dyskalkulika, pravděpodobně jste již narazili na potíž s rozeznáváním a chápáním geometrických obrazců. Právě díky využití 3D pera si mohou sami žáci vytvořit modely geometrických obrazců. Tím, že si sami pomůcky do hodin vytvoří a budou je moci používat, si lépe zafixují zákonitosti daných tvarů. Další skupinou dětí, které mohou z práce 3D perem benefitovat, jsou děti s ADHD/ADD. Práce s perem umožňuje zacílit na nácvik pozornosti. Motivace okamžitého fyzického výsledku jejich práce je výrazně vyšší než “pouhé” obtahování linek na papíře.

Máte zkušenost s prací s 3D perem ve třídách? Jaké aktivity s využitím digitálních technologií používáte Vy při nácviku grafomotoriky? Podělte se s námi o Vaše zkušenosti, rádi rozšíříme své znalosti!

Na počtenou zase někdy příště,

Terka Šmídová

  1. Gabriela

    Můžete mi doporucit, kde koupit? Děkuji

    • Martina Ceková

      Dobrý den Gabrielo, my jsme v minulosti zakoupili Polaroid 3D Pero Play+ z Alzy. Částka cca 1000 Kč. Pracuje se s nimi dobře, ale po nějaké době jsme bohužel museli několik kousků reklamovat. 3D per je obrovské množství. V tuto chvíli řešíme, jaké dokoupit, aby vydržely déle. Brzy Vás budeme informovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *