Press "Enter" to skip to content

Seznámení s(krz) Ozoboty

0

Každý začátek školního roku s sebou nese příval spousty nových jmen nejen pro nás lektory a učitele, ale také pro naše žáky. Ať se pohybujeme ve škole či v mimoškolním vzdělávání, každý rok vymýšlíme podobné seznamovací aktivity, které nebaví ani nás, ani naše žáky. Není na čase to změnit?

Digitální technologie nemusí sloužit pouze jako pomůcka v hodinách informatiky, ale můžeme je využít jako nástroj pro usnadnění komunikace učitel – žák i žák – žák. Skvělou zkušenost mám s Ozoboty. Tito malincí robůtci nadchnou jak předškoláky, tak žáky základních škol a jednoduchost jejich používání umožní samostatnou práci téměř všech věkových kategorií. Jelikož základní schopností Ozobota je jízda po čáře, vystačíte si při seznamovací aktivitě pouze s černou fixou, velkým papírem a trochou fantazie.

Cílem této aktivity je představit se pomocí obrázků. A jak to tedy funguje? Každý žák si vytvoří jednoduchou cestu po papíře od sebe směrem doprostřed papíru, kde se všechny cesty propojí a Ozobot si v tomto místě vždy náhodně vybere, po které cestě / ke kterému žákovi pojede. Podél své cesty děti namalují obrázky, které je vystihují. Může to být oblíbená barva či jídlo, logo počítačové hry nebo hudební nástroj, na který hrají. Jakmile je mapa hotová, je jen na Vás, jak ji využijete. Žáci si mohou robota posílat a sledovat ke komu dojede a co po cestě o dotyčném objeví. Vzniklé dvojice se mohou postavit, podat si ruku a představit se, ostatní žáci mohou sledovat cestu a představit vzniklou dvojici podle obrázků. Je jen na Vás a Vaší skupině, jak si aktivitu upravíte pro svou potřebu.

Pokud máte dostatek času, můžete se žáky pracovat s chybou. Samotní žáci si mohou přijít na to, jak široká musí být cesta, po které robot pojede. Nebo pracujete-li s Ozoboty dlouhodobě, nemusíte vytvářet žádné pracovní listy a nechte žáky popustit uzdu fantazii. Já jsem aktivitu připravovala pro předškoláky, vytvořila jsem si pracovní listy vždy pro skupinku čtyř dětí.

Tato aktivita má mnoho pozitiv a jedním z nich je také možnost její aplikace ve třídách a skupinách se žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Děti se u této aktivity představují pomocí obrázků, tudíž i žáci s odlišným mateřským jazykem, řečovou vadou, PAS či mentálním postižením mohou navázat kontakt se svými spolužáky.

Jaké seznamovací aktivity se osvědčily Vám? Máte nějaké triky na podporu komunikace mezi žáky s SVP a jejich spolužáky? Podělte se o ně s námi v komentářích.

Na počtenou zase někdy příště,

Terka Šmídová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *