Press "Enter" to skip to content

Už vím jak

0

Ahoj, jmenuji se Martina a jsem dalším členem týmu Centra robotiky. Také jsem prvostupňová paní učitelka, v tuto chvíli v “aktivní záloze”, a nadšenec a vytrvalý lovec cest při propojování vzdělávacího obsahu s využitím digitálních technologií. A to jak jinak než smysluplně. 

Abych se ale dostala k pointě. Je září a druhý týden školy máme téměř za sebou. Já se k němu však na malý okamžik vrátím, neboť s druhou sobotou v měsíci září je spojený Světový den první pomoci. 

Teď už pravděpodobně tušíte, o čem příspěvek bude. Ano, jedná se mi o PRVNÍ POMOC, která se týká nás všech! V souvislosti se základní školou jsem se zamyslela nad tím, kolik času je jí věnováno, a možná se mnou budete souhlasit, že mnoho ne. 

Což nás přivádí zpět k digitálním technologiím. Jak mohu jako učitel propojit toto téma s technologiemi, popřípadě ještě dalším předmětem a učinit ho pro žáky atraktivnějším? 

Na prvním stupni snadno, neboť není problém udělat tematicky zaměřený blok a propojit tak vzdělávací oblast člověk a jeho svět, informatiku a například pracovní činnosti.

A proč se do toho pustit? Zde je několik argumentů:

  • Aktivizujeme žáky – tím, že nastolíme žákům problémovou situaci, rozproudíme jejich mozkové závity.
  • Přeneseme aktivitu na žáka – jinými slovy, jen ať dítko maká a já mám čas skupiny sledovat, poslouchat či je trochu postrkovat kupředu, pokud je to potřeba.
  • Digitální kompetence ve chvíli, kdy budou žáci zpracovávat například animaci, tak se bavíme o tvorbě digitální obsahu, což nám krásně do rozvoje digitální kompetence zapadá. 
  • Komunikace občas kámen úrazu. Proto nechme žákům prostor pro rozvoj kompetence komunikativní, sociální a personální. Skupinová práce je proto ideální.
  • Zvýšení úrovně prezentačních dovedností – čím více příkladů spočítám, tím lépe a rychleji mi to půjde. Čím více toho odprezentuji, však víte. Práce na projektu doslova vybízí k odprezentování toho, na čem jsme jako skupina pracovali a k jakému výsledku jsme došli.
  • Reflexe – po odprezentování si vždy nechávám i prostor na zpětnou vazbu. Začínám vždy u sebereflexe skupiny (co si myslíme, že se vám povedlo, kde vám to spolu šlapalo a kde naopak jsme narazili na problém a jak jsme ho vyřešili) a následně pokračujeme tak, že jedna skupina předá zpětnou vazbu druhé, učitel žákům.

A nyní už se dostávám k tomu, o co se chci s Vámi podělit. V rámci příměstského tábora Centra robotiky s názvem Policejní akademie jsem požádala kamarádku Lenku ze Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje, zda by pro děti připravila hodinový program, při kterém se děti seznámí s resuscitací a zároveň si ji budou moci prakticky na figuríně vyzkoušet. Ještě doplním, že na táboře jsem měla 23 dětí (1.–8. třída). Lenka, protože je skvělá, mi vyšla vstříc a seznámila děti se základním postupem pro resuscitaci. 

Následně ode mě děti dostaly dva úkoly. Prvním bylo zpracování toho, co se naučily. Druhým bylo předat postup dalším lidem. A právě ve zpracování tématu jsem viděla svoji příležitost k propojení obsahu a technologie. A tak se stalo. Děti dostaly do ruky iPady a všichni se seznámili s aplikací StopMotion Studio, kde jsme si během 10 minut ukázali, jak se pořizují snímky. Povídali jsme si o tom, co je a jak se dělá animace. V aplikaci iMovie jsme igráčky nadabovali. Mimochodem návod na práci v aplikaci StopMotion Studio najdete na našem Youtube kanálu Centra robotiky

Když už děti věděly, jak s aplikací pracovat, bylo znovu potřeba si připomenout, jak postupovat při první pomoci. Poté jsme dětem předestřeli dvě situace viz video níže, které jsme chtěli, aby ony zanimovaly. Cílem bylo skrze ně předat tuto znalost dál někomu dalšímu. Skupiny si vylosovaly téma a mohly se pustit do práce. Dostaly na výběr z různých materiálů, jako jsou barevné papíry, čtvrtky, fixy, lego, nařezané překližkové čtverce, igráčci. Poté už byla celá práce na nich. 

Níže se podívejte na výsledek.

Za mě to děti zvládly skvěle! 

Nyní se vrátím zpět k názvu článku Už vím jak. Mým cílem bylo přivést Vás na myšlenku toho, že první pomoc se týká opravdu všech a je potřeba vědět, jak ji poskytnout. Od Lenky vím, že i šestileté dítě může zachránit život někoho dalšího, když bude znát postup. Zároveň jsem Vám chtěla ukázat, jak je možné v rámci více předmětů naplnit hned několik očekávaných výstupů, zatraktivnit téma i výuku a zároveň rozvíjet u dětí klíčové kompetence.

Už vím jak…

…zareagovat v určité situaci.

…propojit téma s digitálními technologiemi a dalšími předměty.

Děláte s dětmi něco podobného? Podělte se s námi o to v komentářích. 

Krásný den, ráno či večer.

Martina Jedličková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *