Press "Enter" to skip to content

Pirát Ara a papouch Codey

0

Konec září je za dveřmi. Nicméně pojďte se se mnou vrátit do léta, a to do měsíce srpna, kdy jsme měli v Centru robotiky příměstský tábor Pirátská odysea. Právě během tábora jsem pro děti přichystala jednu aktivitu, která si myslím, byla ve výsledku komplexnější, než jsem se domnívala na začátku.

V rychlosti Vás uvedu do děje (motivační část): Ve čtvrtek ráno se děti setkaly s pirátem Arou, kterému odešel do věčných lovišť jeho věrný papouch Velký zobák. Pirát Ara dětem sdělil, že si pořídil nového papouška, takového robotického. Ale byl smutný, protože zjistil, že si spolu vůbec nerozumí. Dětem slíbil, že když vymyslí druh komunikace, aby si s papouchem porozuměli, předá jim informaci o kapitánovi Blackhartovi. (Po něm děti pátraly.)

A jsme zpátky u těch technologií. Papoucha pro nás představoval robot Codey Rocky. Aby děti mohly splnit vše, co Ara chtěl, tak se s Codeym nejprve musely seznámit a porozumět mu. Dětem jsem nevysvětlila vůbec nic, ale dala jsem jim kartičky s popisky senzorů a součástek, které se v robotovi nacházejí, společně s vysvětlením, co dělají.

Poté, co k sobě děti kartičky přiřadily (název a popis), hledaly ke každému senzoru, ledce či tlačítku propojení, jak jej využíváme v běžném životě. Děti se tak musely kriticky zamýšlet a vyhodnocovat informace na základě vlastních zkušeností a znalostí o světě.

Následně přišla řada na programování. Nejdříve jsme se s programovacím prostředím seznámili a následně začali plnit jednoduché úkoly jako např. “Roztepejte Codeymu srdíčko” – programovaly animaci. Nebo vytvořte program, kdy svým tělem robot objede čtverec.

Ano, po tomto základu přišel čas vrátit se k Arovu zadání, jelikož děti získaly základní znalost o robotovi, jeho částech a programování. V tento moment si musely rozdělit role ve skupině, aby vše stihly. Protože ozdobit papoucha, sepsat mu návod, jak s ním komunikovat, a vytvořit program pro robota, to vše zabere nějaký čas.

Děti vytvořily nápadité programy, třeba tento zelený. Přečtu jen začátek a konec: “Drahý Aro, když budeš chtít, aby se papouch: 1) smál, stiskni A, 2) řekl Ti ahoj, stikni B, 3) si s tebou zatančil, stiskni C, 4) zastavil, utrhni mu hlavu, ale neboj se, hlavu jde bez problému vrátit. S radostí jsme Ti pomohli, tým Mořská hlubina.”

Co si z mého příspěvku odnést?

  • Kreativitě se meze nekladou.
  • Při drobné úpravě můžete aktivitu snadno vložit do nějaké z Vašich hodin.
  • Ač se to možná nezdá, tak jsme v rámci aktivity rozvíjeli kompetence pro 21. století: kritické myšlení, kreativitu, schopnost spolupráce, efektivní komunikace či adaptace na změny.

Faktické informace k aktivitě:

  • Časová dotace: 210 minut
  • Náročnost na žáka: Začátečník
  • Věk dětí, se kterými jsem ji testovala: 3.–8. třída 
  • Programování: Děti si vystačily s různými startovacími bloky, nemusely řešit cykly a podmínky.
  • Kam ji zařadit? Informatika, pracovní činnosti, český jazyk (mezipředmětově).

Nyní mám otázku na Vás. A jak Vy vnímáte technologie ve výuce? Teď už je to na Vás.

Přeji hezký a pohodový konec září. 

Martina Jedličková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *